_

Zaregistruj sa a získaj zľavu až 10 € + DARČEK na svoju prvú objednávku na GUDVIO. Platí pre objednávky nad 40 €. Preskúmaj svet, v ktorom si môžeš veľkoryso vybrať podľa svojich rituálov. Chcem sa registrovať!

Bezdymky

Vieš koľko ročne ušetríš, ak prestaneš užívať elektronické cigarety?

koľko stojí vapovanie elektronických cigariet

Fajčenie je nielen vysoko návyková záležitosť, ale tiež finančne nákladná. Vieš, ako je to s elektronickými cigaretami? V tomto článku sa pozrieme na to, koľko stojí takzvané vapovanie a koľko teda môžeš ušetriť, ak sa tejto záľuby vzdáš.


Čo je vaping alebo vapovanie


Vaping, alebo po slovensky vapovanie, je aktivita, pri ktorej inhaluješ rôzne látky. Vykonáva sa prostredníctvom elektronickej cigarety alebo vaporizéru. Tieto zariadenia fungujú na princípe zahrievania a odparovania látok rozpustených v kvapaline (tzv. e-liquid), ktoré sa tak menia na paru. 


Tú človek následne vdychuje podobne ako pri fajčení. Náplne do elektronických cigariet môžu, ale nemusia obsahovať nikotín.


Aký je rozdiel oproti klasickému fajčeniu


Ak s vapovaním nemáš skúsenosť, možno ťa zaujíma, aký je vlastne rozdiel oproti bežným cigaretám. V prvom rade ide najmä o to, že klasické fajčenie je založené na spaľovaní tabaku. Pritom vzniká mnoho škodlivých zlúčenín, ktorým vapovanie do veľkej miery predchádza. 


V elektronických cigaretách totiž nedochádza k spaľovaniu, ale len zahrievaniu látok. Nevdychuješ tak dym, ale vodnú paru. Zároveň je možné zvoliť úplne beznikotínové náplne, ktoré obsahujú len rôzne príchute.


Samozrejme, ak používaš náplne s obsahom nikotínu, netreba zabúdať, že ide stále o vysoko návykovú látku. Je však možné vybrať si náplne s rôznym (aj nižším) obsahom nikotínu, a tak napríklad aj znížiť jeho príjem.


Rozdielom oproti cigaretám je tiež absencia typického zápachu, ktorý sa spája s cigaretovým dymom. Pri vapovaní je prítomná len aróma pary, respektíve náplne/liquidu, ktorá môže mať rôzne príchute a vône.


Koľko stojí používanie vaporizéra či elektronickej cigarety?


Typ cigarety
Celkové ročné náklady
Jednorázové elektronické cigarety
Od 730 EUR
Podové elektronické cigarety a vaporizéry
Od 630 EUR


Poďme však k tomu najdôležitejšiemu, a to je cena vapovania. Pre mnohých používateľov to totiž môže byť ten najzásadnejší faktor, ktorý rozhodne o tom, či začnú alebo skončia s používaním elektronických cigariet. 


Klasické fajčenie určite nie je lacným zlozvykom. Ako je to teda s elektronickými cigaretami?


Je dokázané, že vapovanie je lacnejšou alternatívou. 


Austrálska asociácia Tobacco Harm Reduction Association vypočítala, že fajčiar, ktorý vyfajčí v priemere 20 cigariet denne by pri nahradení elektronickými cigaretami ušetril až 9 000 dolárov ročne (viac ako 8 200 EUR). 


Samozrejme, cena je veľmi variabilná a závisí od viacerých okolností, ako sú napríklad typ zariadenia a náplní, ale najmä frekvencia používania. Tu je orientačný prehľad toho, koľko ťa môže stáť vapovanie s použitím vaporizéru či rôznych typov elektronických cigariet.


Počiatočné náklady používania elektronických cigariet


V prvom rade je potrebné investovať do kúpy zariadenia na vapovanie, teda vape pen často nazývaného aj elektronickej cigarety. Najlacnejšie sú jednorazové zariadenia. Budeš tiež potrebovať batérie a nabíjačku, ktoré sú však často súčasťou setu. 


Ako sa pohybujú ceny podľa typu zariadenia?


Jednorázové e-cigarety


  • Lacnejšie modely (250 – 500 potiahnutí) : od cca 5 EUR – 6 EUR
  • Drahšie modely (700 – 1 500 potiahnutí) : od cca 7 EUR – 10 EUR


Podové e-cigarety


  • Základné modely sa pohybujú od cca 8 - 11 EUR


Vaporizéry


  • Základné modely: od cca 15 – 30 EUR
  • Pokročilejšie modely: od 35 – 60 EUR
  • Veľmi kvalitné modely: od 60 – 150 EUR, prípadne viac


Batérie a nabíjačky


  • Integrované batérie: Sú často súčasťou zariadenia
  • Vymeniteľné batérie: podľa typu zariadenia od 6 eur za batériu
  • Nabíjačky: 10 – 30 EUR, ak nie sú súčasťou balenia


Pravidelné náklady

prestal som vapovať

V prípade, že si nezvolíte jednorazové elektronické cigarety, musíte rátať aj s pravidelným nákupom e-liquidov (náplní). Časom tiež bude potrebné vymeniť niektorú súčiastku zariadenia.


Čo to stojí?


E-liquidy


Fľaštičky (10 ml): 3 – 10 EUR

Väčšie balenia (30 ml a viac): 10 – 30 EUR

Množstvo spotrebovaného e-liquidu závisí od frekvencie používania a typu zariadenia. Priemerný používateľ spotrebuje 10 – 30 ml za týždeň


Náhradné cievky (coily)


  • Cena: 2 – 5 EUR za cievku
  • Cievky sa zvyčajne menia každé 1 – 2 týždne, v závislosti od intenzity používania a typu e-liquidu


Náhradné súčiastky (napr. tanky, náustky)


  • Cena: 5 – 20 EUR, závisí od typu a kvality


Ročné náklady


Poďme si teraz spočítať, koľko ťa používanie podových elektronických cigariet alebo vaporizérov môže vyjsť ročne. Dostaneš tak lepšiu predstavu o finančnej nákladnosti tohto typu vapovania.


E-liquidy

Pri priemernej spotrebe 20 ml za týždeň:

  • 20 ml x 52 týždňov = 1040 ml ročne
  • Pri cene 0,50 EUR/ml: 1040 ml x 0,50 EUR/ml = 520 EUR ročne


Cievky


  • Pri výmene každej 2 týždne: 26 cievok ročne
  • Pri cene 3 EUR za cievku: 26 x 3 EUR = 78 EUR ročne


Náhradné súčiastky a batérie


  • Približne 20 – 50 EUR ročne


Celkové náklady podových cigariet alebo vaporizérov


Počiatočné náklady: 15 – 100 EUR (alebo viac, ak kupuješ pokročilejšie zariadenie)

Ročné náklady:

  • E-liquidy: 520 EUR
  • Cievky: 78 EUR
  • Náhradné súčiastky a batérie: 20 – 50 EUR

Celkové ročné náklady: 633 – 748 EUR


Celkové náklady v prípade jednorazových cigariet


  • Cena e-cigarety / vape pen: 5 až 10 EUR (600 – 1 500 potiahnutí)
  • Ročné náklady: Ak predpokladáme, že ide o ľahkého fajčiara, ktorý by denne vyfajčil 10 cigariet, ročne by potreboval 3 650 cigariet. V prípade e-cigariet s kapacitou 600 potiahnutí mu jedna nahradí približne 25 cigariet. Ročne tak bude potrebovať 146 takýchto jednorazových e-cigariet
  • Celkové náklady by tak boli najmenej 730 EUR pri najlacnejšej jednorazovej cigarete (5 EUR)
  • V prípade stredne ťažkého fajčiara môžeme túto sumu zdvojnásobiť


Zhrnutie


Tieto odhady sú založené na priemernej spotrebe a môžu sa líšiť podľa individuálnych potrieb. Ľudia, ktorí vapujú častejšie, síce zaplatia viac, no v porovnaní s klasickými cigaretami môžu stále výrazne ušetriť.


Zároveň tak môžeš vidieť nielen to, koľko ročne ušetríš v porovnaní s obyčajnými cigaretami, ale tiež to, koľko môžeš ušetriť, ak sa vzdáš cigariet alebo e-cigariet úplne. 


Peniaze, ktoré bežne zaplatíš za túto „záľubu“, tak môžeš využiť užitočnejším spôsobom – napríklad si dopriať dovolenku navyše.

Prečítaj si tiež

Články, ktoré by ťa mohli zaujímať

Ako funguje jednorazová elektronická cigareta? Princíp bezdymky je jednoduchý

Hľadáš náhradu za klasické cigarety a zaujíma ťa, ako fungujú tie elektronické? Pre nováčika to môže byť úplne zahmlený svet. Poďme si teda spoločne vysvetliť princíp fungovania jednorazovej e-cigarety, ktorá je najčastejšou voľbou pre oboznámenie sa s vapovaním.

Čo je vapovanie a v čom sa líši od fajčenia?

Vapovanie sa stalo populárnym fenoménom, ktorý priťahuje pozornosť fajčiarov aj nefajčiarov. Ak si sa už s týmto pojmom stretol, možno sa pýtaš, čo presne vapovanie znamená a ako sa líši od klasického fajčenia. Poďme sa teda na to pozrieť.

Registruj sa a získaj veľkorysú zľavu až 10€ na svoju prvú objednávku

Zaregistruj sa a získaj zľavu až 10 € na svoju prvú objednávku. Stačí keď klikneš na tlačidlo nižšie a vyplníš svoje údaje.

Chcem získať zľavu 10 €