_

Zaregistruj sa a získaj zľavu až 10 € + DARČEK na svoju prvú objednávku na GUDVIO. Platí pre objednávky nad 40 €. Preskúmaj svet, v ktorom si môžeš veľkoryso vybrať podľa svojich rituálov. Chcem sa registrovať!

Bezdymky

Ako funguje jednorazová elektronická cigareta? Princíp bezdymky je jednoduchý

jednorázové elektronické cigarety a ich funkčnosť

Hľadáš náhradu za klasické cigarety a zaujíma ťa, ako fungujú tie elektronické? Pre nováčika to môže byť úplne zahmlený svet. Poďme si teda spoločne vysvetliť princíp fungovania jednorazovej e-cigarety, ktorá je najčastejšou voľbou pre oboznámenie sa s vapovaním.


Čo je jednorazová e-cigareta


Jednorazová e-cigareta je jednoduché a kompaktné zariadenie v tvare pera alebo valčeka, určené na vapovanie štýlom MTL (najprv do úst, až potom do pľúc, ako pri klasickej cigarete). Ako už názov napovedá, je stavané len na jednorazové použitie.


Práve v tom sa najviac líši od opakovane použiteľných e-cigariet, teda napríklad POD systémov či vaporizérov. Ide o elegantné riešenie, ktoré šetrí čas a starosti.


Ako funguje jednorazová e-cigareta


Táto e-cigareta je už vopred naplnená e-liquidom, má zabudovanú batériu a cartridge, ktorý nie je možné dopĺňať. Znamená to, že keď sa ti náplň minie alebo baterka vybije, celé zariadenie jednoducho zrecykluješ


Nie je teda nutné nič dopĺňať, nabíjať ani vymieňať.


Všetko je vopred pripravené, zariadenie nemá tlačidlá a žhavenie prebieha automaticky hneď po potiahnutí z náustku (tzv. draw-activated).


Jednorazová e-cigareta tak predstavuje ideálnu možnosť najmä pre tých, ktorí milujú jednoduchosť, alebo pre tých, ktorí si chcú svet vapingu vyskúšať bez toho, aby museli dokupovať ďalšie súčiastky a liquidy. Ide o pomerne lacné zariadenie, do ktorého nemusíš veľa investovať a k ničomu ťa nezaväzuje.


Ak ti vapovanie z akéhokoľvek dôvodu nebude vyhovovať, veľa neprerobíš. 


Pre porovnanie ťa bude jedna e-cigareta stáť toľko ako zhruba jedna krabička cigariet. Ak ťa naopak zaujme, môžeš pokračovať v objavovaní ďalších možností. Môžeš skúsiť pokročilejšie zariadenia určené na opakované použitie či meniť príchute a intenzitu náplní podľa chuti.


Výhody a nevýhody jednorazových e-cigariet

výber z jednoduchých elektronických cigariet

Tak ako všetko ostatné, aj tieto zariadenia majú svoje plusy a mínusy. To, čo vyhovuje jednému, nemusí vyhovovať druhému a naopak.


Pozrime sa teda na porovnanie výhod a nevýhod jednorazových zariadení na vapovanie:


Výhody:

  • Pohodlnosť – žiadna údržba, nemusíš nič nabíjať, dopĺňať či meniť.
  • Kompaktnosť – minimalistické zariadenie s malými rozmermi, ktoré hodíš do vrecka.
  • Nízka investícia – zariadenia sú lacné a dostupné, vhodné aj na príležitostné použitie.
  • Pre začiatočníkov – ideálne na zoznámenie sa s vapovaním.


Nevýhody:

  • Obmedzené možnosti – nie je možné meniť príchute e-liquidov či nastavenia.
  • Ekologický dopad – jednorazové zariadenia vytvárajú viac odpadu.
  • Cena za dlhodobé používanie – pri pravidelnom používaní môže byť cena vyššia ako pri pokročilejších zariadeniach.


Koľko vydrží jednorazová e-cigareta


Dôležitým faktorom pri výbere e-cigarety je aj jej trvácnosť. Zaujíma ťa, koľko vydrží jednorazové zariadenie? Pri kúpe si môžeš vyberať z viacerých typov podľa množstva poťahov.


Výdrž e-cigarety ovplyvní aj jej cenu.


Pre zjednodušenie sa dá povedať, že najčastejšie vydrží jedna jednorazová e-cigareta približne toľko (alebo viac) ako jedna krabička klasických cigariet.


Keďže jednorazové zariadenie má vstavanú a vopred nabitú batériu, jej výdrž by mala byť približne rovnaká, ako množstvo predplneného e-liquidu vo vstavanom cartridge:

  • Kapacita batérie sa zvyčajne pohybuje medzi 280 mAh a 1000 mAh.
  • Množstvo liquidu je maximálne 2 ml.
  • Náplne môžu obsahovať rôzny typ a intenzitu nikotínu, prípadne môžu byť beznikotínové.


Pri kúpe zariadenia výrobcovia uvádzajú odhadovaný počet ťahov, ktorý ti jednorazová e-cigareta poskytne. Výdrž zariadenia však ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako napríklad spôsob používania.


Dlhšie a intenzívnejšie potiahnutia totiž spotrebujú viac e-liquidu a energie z batérie, preto môže vtedy e-cigareta vydržať kratšie ako uvádza výrobca.


Rozdiel medzi e-cigaretami na 600 a 1 500 potiahnutí


Medzi najčastejšie typy jednorazových e-cigariet patria tie určené na 600 alebo 1 500 potiahnutí. Pre lepšiu predstavu je možné prepočítať tieto čísla na klasické cigarety, samozrejme orientačne.


Výsledok je približne takýto:

  • 600 potiahnutí = cca 30 cigariet
  • 1 500 potiahnutí = cca 75 cigariet


Napriek tomu, že ide o menej alebo viac potiahnutí, bezdymka má stanovený svoj maximálny povolený objem e-liquidu, ktorý nikdy neprekročí.


Čo sa týka časového trvania, môžeš si to porovnať na základe toho, ako rýchlo vyfajčíš 1 krabičku cigariet, ktorá štandardne obsahuje 20 ks cigariet. Jedna e-cigareta by ti tak mala vydržať dlhšie ako jedna krabička, no závisí to od tvojho spôsobu vapovania.


Jednorazové e-cigarety sú populárne najmä medzi novými používateľmi a medzi tými, ktorí hľadajú jednoduchý a bezstarostný spôsob, ako si užiť vapovanie bez zložitých nastavení alebo údržby.

Prečítaj si tiež

Články, ktoré by ťa mohli zaujímať

Čo je vapovanie a v čom sa líši od fajčenia?

Vapovanie sa stalo populárnym fenoménom, ktorý priťahuje pozornosť fajčiarov aj nefajčiarov. Ak si sa už s týmto pojmom stretol, možno sa pýtaš, čo presne vapovanie znamená a ako sa líši od klasického fajčenia. Poďme sa teda na to pozrieť.

Vieš koľko ročne ušetríš, ak prestaneš užívať elektronické cigarety?

Fajčenie je nielen vysoko návyková záležitosť, ale tiež finančne nákladná. Vieš, ako je to s elektronickými cigaretami? V tomto článku sa pozrieme na to, koľko stojí takzvané vapovanie a koľko teda môžeš ušetriť, ak sa tejto záľuby vzdáš.

Registruj sa a získaj veľkorysú zľavu až 10€ na svoju prvú objednávku

Zaregistruj sa a získaj zľavu až 10 € na svoju prvú objednávku. Stačí keď klikneš na tlačidlo nižšie a vyplníš svoje údaje.

Chcem získať zľavu 10 €